Retsbygning, Svendborg

Byggeperiode
2015 - 2016
Ordregiver
Bygningsstyrelsen
Ingenør
COWI
Arkitekt
KPF Arkitekter
Bygherre
OPP- Selskabet Retten i Svendborg A/S
Type
Ret, kontor
Beliggenhed
Bavnehøjvej, Svendborg
Pris
Projektsum: ca. 175 mio. kr.
Projektform
Totalentreprise
Omfang
4.000 m2
Konsortium: CASA (opførelse) og DEAS (drift og vedligehold), PensionDanmark, PKA, Sampension (investorer)

Retsbygning, Svendborg

Retten i Svendborg er en arkitektonisk perle, som blev til i et offentlig-privat partnerskab (OPP) mellem CASA, DEAS, PensionDanmark, PKA og Sampension.

Bygningen er funktionel og driftsvenlig. Store beton-flader kombineret med buer belagt med kobber og store vinduesåbninger efterlader beskueren med et indtryk af autoritet.

CASA stod for opførslen. Ejendomsforvaltningsselskabet DEAS håndterer drift og vedligehold.

Dansk kunst spiller en vigtig rolle i byggeriets arkitektur og er indkøbt som en del af projektet. Ved indgangen mødes retsbygningens gæster af stenhugger Søren Wests skulptur "Balance" af bornholmsk og svensk granit. Skulpturen symboliserer udfoldelse og samfund ved at invitere til at kravle igennem eller sidde i den.

Indenfor bydes man velkommen af glas-kunstværket "Vandfald" af Steffen Tast, som hænger fra loftet. Det lyses både op af LED-lys og sollys udefra, hvilket skaber pulserende lysstriber.

Hele bygningen har et flot lysindfald gennem ovenlys og store vinduespartier. Granitklinker på gulvet i indgangshallen giver smuk kontrast til træ-lameller på væggene.

Retsbygningens 4.000 m2 er fordelt på syv retssale i stueplan, store kontorfaciliteter på førstesalen og imponerende ankomst- og gangarealer. Indeklimaet justeres ved hjælp af CO2-følere, som holder mængden af kvælstof nede og køler rummene ned ved behov. 3-lags vinduer og solafskærmning sørger for, at byggeriet er energivenligt.